Födelsedagspresent – gitarr och bas

Välj en födelsedagspresent som passar till vännen som spelar gitarr eller bas. Här presenteras ett par tips på present utifrån prisklass.

Strängar

Strängar behövs alltid för gitarrister och basister, men det gäller att köpa rätt variant och storlek. Ett tips är att fråga vilka strängar musikern använder (givetvis i god tid innan födelsedagen för att undvika misstankar).

Elbasar har ett mindre urval av strängar att välja mellan. När det gäller gitarristen, är det dock viktigt att veta vilken typ av gitarr han eller hon spelar på.

Gör egna plektrum maskin

pickmaster plektrum

Både gitarrister och elbasister kan använda plektrum. Eftersom en del basister av princip är motståndare till att använda det – är det bra att ta reda på det i förväg. Plektrum är billigt och kan köpas i storpack. De finns i olika tjocklekar, så se till att känna på musikerns plektrum innan du gör ditt köp.

Populärt på senare år är annars Pickmaster Plektrum – en liten maskin som smidigt låter musikern klippa plektrum ur kreditkort och annan plast. En nästintill garanterat uppskattad present till den musiker som använder plektrum – oavsett instrument.

Stämapparat

stämapparat

Stämapparater uppskattas av såväl basister som gitarrister. De finns i många olika varianter – smidiga är de modeller som kläms på instrumentets huvud. De lämpar sig väl för bruk i både studio och live.

 

Effektpedaler

effektpedaler

Effektpedaler passar för bruk på såväl livescen som i studio och replokal. Vanligt är att både gitarrister och basister bygger sina egna effektkedjor med flera pedaler som kopplas ihop.

Det kan då till exempel vara:

  • Dist
  • Kompressor
  • Reverb
  • Delay

En enklare present för den oinvigde är kanske att köpa en multipedal, så att musikern får alla effekter i en låda. En proffsigare variant kan hittas här, men det finns både billigare och dyrare modeller än den.
Fler tips: